Tandem

1 TANDEM JEDAN DO DRUGOG
1 TANDEM JEDAN DO DRUGOG
2 TANDEM ETAZNA

ŠTO JE TANDEM
LETENJE?

Tandem letenjem smatramo let u paru. Jedna osoba je pilot, koji ima dozvolu za tandem letenje, a druga osoba je putnik. Putnik može biti bilo tko – iskusni pilot, osoba bez imalo iskustva ili turist. Letači su pozicionirani jedan do drugoga, vlastitom gurtnom privezani za zmaja. Postoji i drugi način veza – tzv. etažna izvedba, gdje putnik leži iznad pilota.

Tandem letenje idealna je prilika da putnik bez letačkog iskustva doživi osjećaj letenja. Veliki broj letača odlučio se baviti letenjem upravo nakon doživljaja panoramskog tandem leta.

Poletjeti tandemom može se, kao i kod običnog zmaja, na dva načina – trčećim startom i pomoću vuče.

Kod trčećeg starta s brda, putnik se zajedno s pilotom instruktorom koji upravlja zmajem zatrčava niz padinu.

4 TANDEM SLEP

POLIJETANJE U TANDEMU
POMOĆU VUČE

Drugi način polijetanja je polijetanje uz pomoć vuče, odnosno šlepa. Kod takvog načina polijetanja, pilot i putnik nalaze se u ležećem položaju, privezani za jedan kraj dugačkog užeta. Drugi kraj užeta nalazi se na vitlu, koje može biti na stacionarnom vitlu na drugom kraju piste, ili na vozilu. Na zmaja su montirani kotači, radi lakšeg starta. Nakon što se uže na vitlu počne namatati, zmaj počinje dobivati na brzini potrebnoj za polijetanje. Kad dostigne potrebnu visinu, leteći se dvojac oslobađa veze pritiskom prsta na otkačivač, samostalno nastavljajući let, baš kao što je to slučaj s polijetanjem s brda.

Ovaj način polijetanja vrlo je praktičan i učinkovit, te omogućuje pilotima i po nekoliko polijetanja na dan. Na taj način, piloti mogu vrlo brzo postati vješti u polijetanju i slijetanju, što doprinosi sigurnosti u sveopćem osjećaju letenja.

Back To Top