Letjelišta

Učka Tribalj Grobnik

TERENI ZA SLOBODNO LETENJE
ZMAJEM U HRVATSKOJ

Hrvatska nudi mnoštvo terena pogodnih za letenje. Njena geografska raznolikost omogućava letenje u planinama, u primorju, ali i na ravnicama. Na karti su naznačena mjesta na kojima se najčešće leti, te koja nude najbolje uvjete za letenje.

Klikom na svaku od naznačenih lokacija pojavit će se fotografija s detaljnijim informacijama o datoj letačkoj lokaciji.

Kastelir 1
Kastelir 1
Kastelir 2

KAŠTELIR

Nadmorska visina starta: 165 m (541 ft)

Smjer vjetra potreban za start: NW, W, SW

Koordinate: 45.334, 13.656

Cesta vodi do samog vrha. Start je travnat i prostran. Velike livade u dolini rijeke Mirne su odmah pod startom. Iako je start vrlo nisko, dobri uvjeti često nude priliku za veći prelet prema unutrašnjosti Istre. Također, ovo letjelište je poznato po ugodnom popodnevnom jedrenju u čemu uživaju početnici kao i iskusni piloti.

Raspadalica 1
Raspadalica 1
Raspadalica 2
Raspadalica 3

RASPADALICA

Nadmorska visina starta: 537 m (1764 ft)

Smjer vjetra potreban za start: SE, S, SW

Koordinate: 45.423, 13.990

Cesta vodi do samog vrha. Start je travnat i prostran. U privatnom je vlasništvu, kao i kamp koji se nalazi na samom startu. Okolica Buzeta bogata je livadama pogodnim za slijetanje, iako ovo letjelište pruža odlične uvjete za prelete duž cijele Istre. Također, sletjeti se može i na uređenu livadu na samom vrhu brda, u neposrednoj blizini kampa. Uvjeti na ovoj lokaciji pogoduju letovima od izlaska do zalaska sunca.

Ucka 1 1
Ucka 1 1
Ucka 2
Ucka 3
Ucka 4

UČKA

Nadmorska visina starta: 1400 m (4593 ft)

Smjer vjetra potreban za start: W, SW

Koordinate: 45.285, 14.202

Betonska cesta vodi do vrha planine, nakon čega zmaja treba nositi cca 70m po uređenoj pješačkoj stazi. Na vrhu brda nalazi se zmajarska rampa. Velika mjesta za slijetanje nalaze se točno ispod starta. Ovo je jedno od najatraktivnijih mjesta za letenje u RH, gdje pilot može doživjeti spoj primorske i planinske klime. Također ovo letjelište nudi odlične uvjete za letenje tijekom cijelog dana. Letovi zmajara na Učki već dugi niz godina uveseljavaju turiste koji su ionako oduševljeni ovom divnom planinom.

Bjelopolje 1
Bjelopolje 1
Bjelopolje 2

BJELOPOLJE

Nadmorska visina starta: 1126 m (3693 ft)

Smjer vjetra potreban za start: S, SW

Koordinate: 44.703, 15.821

Start se nalazi na obronku planine Plješivica, u Lici. Iz mjesta Korenica, makadamska cesta vodi do prostranog poletišta. Dugi i visoki plješivički greben te prostrane livade nude izvrsne uvjete za letenje, kao i duge prelete. Za dolazak na start preporuča se vožnja automobilom pogodnim za ceste u lošijem stanju.

Gasparac 1
Gasparac 1
Gasparac 2

GAŠPARAC

Nadmorska visina starta: 690 m (2264 ft)

Smjer vjetra potreban za start: N, NE

Koordinate: 44.816, 15.291

Jedno od novijih mjesta za letenje. Pogodno za letenje u slučaju vjetra sa sjevera i sjeveroistoka, kada je u primorju letenje vrlo opasno zbog turbolentne bure. Visinska razlika između starta i mjesta sletišta iznosi samo dvjestotinjak metara, no vrlo često uvjeti dozvole letenje i na visinama preko 2000 m. Dolina rijeke Gacke obiluje prostranim livadama za slijetanje. Za dolazak na start preporuča se vožnja automobilom pogodnim za ceste u lošijem stanju.

Ivanscica 1
Ivanscica 1
Ivanscica 2 2

IVANŠČICA

Nadmorska visina starta: 1024 m (3360 ft)

Smjer vjetra potreban za start: N, NE

Koordinate: 46.182, 16.127

Start Ivanščica nalazi se na vrhu istoimene planine. Ovo je jedno od najpoznatijih letjelišta u sjevernoj Hrvatskoj. Kvalitetna makadamska cesta vodi do vrha planine. Start je uređen, no relativno blag te zahtjeva intenzivnije trčanje za sigurno polijetanje. Kada ste jednom u zraku, ovo područje nudi mnoštvo opcija i pravaca za prelete, dok vam brojne livade osiguravaju sigurno slijetanje tijekom cijelog leta. Sa ovog mjesta piloti parajedrilica napravili su vrlo duge prelete prema jugu.

Cepin 1
Cepin 1
Cepin 2

AERODROM
ČEPIN

Nadmorska visina starta: 90 m (295 ft)

Smjer vjetra potreban za start: W, NW – E, SE

Koordinate: 45.541, 18.645

Popularno letjelište u ravničarskom dijelu Slavonije, na sportskom aerodromu u blizini Osijeka. Zmajari i paraglajderisti ovdje uspješno polijeću pomoću sistema vuče, tj. šlepa. Kada uvjeti dozvoljavaju, piloti pomoću šlepa mogu doseći i 800 m visinske razlike. Nakon odvajanja od vitla, prostrana Slavonija nudi pregršt opcija za prelete.

Grobnik 1
Grobnik 1
Grobnik 2
Grobnik 3
Grobnik 4

AERODROM
GROBNIK

Nadmorska visina starta: 800 m (2625 ft)

Smjer vjetra potreban za start: SE, S, SW

Koordinate: 45.398, 14.545

Domaći teren našega kluba. Brdo s kojeg piloti polijeću zove se Žbelac, ili Mrtvačka glava. Nalazi se nad Aerodromom Grobnik i pruža predivan pogled na Grobničke Alpe i Kvarner. Ovaj teren pruža kombinaciju padinskog i termičkog jedrenja, što je odlična prilika za vježbanje tehnike letenja. Osim Grobničkog polja, mjesto ne obiluje mnoštvom mjesta za slijetanje, no vještiji piloti mogu krenuti u prelet prema Sloveniji u slučaju istočnog vjetra ili prema letjelištu Tribalj u slučaju vjetra sa zapada. Ovaj teren idealan je za prve visinske letove naših učenika koji su prve letačke korake učinili upravo na školskom terenu pod samim brdom.

Tribalj 1
Tribalj 1
Tribalj 2
Tribalj 3
Tribalj 4
Tribalj 5

TRIBALJ

Nadmorska visina starta: 750 m (2460 ft)

Smjer vjetra potreban za start: SSE, S, SSW

Koordinate: 45.246, 14.670

Asfaltnom cestom se dolazi na sami start iz pravca Hreljina, ili iz mjesta Tribalj. Na vrhu brda nalaze se 2 starta. Zmajarski start čini uska betonska rampa na samoj litici. Piloti parajedrilica su uredili start 500 m istočno.  Njihov start je prostran i blaži, te može poslužiti i zmajarima. Ovo je zasigurno jedan od omiljenih terena za let zmajem ili parajedrilicom. Impozantan tribaljski greben oštro dijeli geografiju na primorje i kontinentalni dio RH. Konstantan vjetar s mora omogućuje višesatno letenje duž cijelog grebena. Iskusniji piloti mogu preletjeti prema Grobniku, ili na istok u pravcu Senja. Ovaj teren je idealan za prikupljanje sati naleta koji su potrebni novom pilotu da dobije potrebno znanje i tehniku letenja radi ugodnog i sigurnog letenja. Pod grebenom, uz tribaljsko jezero nalaze se livade za slijetanje.

Back To Top